TÜRKİYE

Adana’nın Gizli Güzelliği: Varda Köprüsü

Tepebağ Mahallesi’ndeki Pala Dayı’dan duydum Varda Köprüsü‘nü ilk. Elindeki kitaptan bana köprünün resimlerini gösterdiğinde çok etkilenmiştim. Oraya gitmeliyim demiştim. Kendisi de muhakkak gidip görmem gerektiğini söyleyince Varda Köprüsü‘nü ziyaret farz olmuştu. Pala Dayı ve Tepebağ Mahallesi ile ilgili yazımı okumak için tık tık… 2017 yılının Mart ayında Adana’ya düştü yolum. Yeme içme iyi hoş ama o kadar yol tepmişken Varda Köprüsü‘nü ziyaret etmeden olmazdı. Levent Börekçilik‘te güzel börekleri yiyip, peşine de Ciğerci Kel Mahmut‘ta sabah ciğerini mideye indirdikten sonra rotamızı Adana’nın Karaisalı İlçesi’nde yer alan Varda Köprüsü‘ne çevirdik.

Varda Köprüsü

Adana merkeze yaklaşık 64 km uzaklıkta bulunan, Karaisalı İlçesi’nin Hacıkırı Köyü‘nde yer alan Varda Köprüsü’ne giderken bir taraftan da Adana‘nın doğal güzelliklerini seyre daldık.

Keçi çobanı teyzeyle fotoğraflar çekilip en sevdiği keçisi Kazım’a selam verdik. Yol epey bozuk, ama bunu bahane edip bu güzellikten mahrum kalmayın derim.

Şimdi biraz bilgi vermek isterim size Varda Köprüsü hakkında..

TARİHİ

Varda Köprüsü (Alman Köprüsü), İstanbul-Bağdat-Hicaz Demiryolu Projesi kapsamında inşaasına 1907 yılında başlanan mühendislik harikası bir köprü. 3 ana açıklık ve 4 ana ayak üzerinde duran köprünün yapımı 1912 yılında tamamlanıyor.

Almanların petrol ve diğer yer altı kaynaklarımıza ulaşma amacıyla projeyi üstlendiğini biliyoruz. Osmanlı Devleti ise asker, eşya ve yolcu taşımacılığında fayda sağlaması için projeyi kabul etti. Haydarpaşa Garı’ndan Bağdat’a uzanacak demiryolu çalışmalarında en büyük zorluk Toroslar’da çekildi. Belli başlı bölgelerde yoldan tasarruf edebilmek için köprü ve geçitlere başvuruldu. İşte onlardan en güzeli kuşkusuz ki Varda Köprüsü. Diğer adının neden Alman Köprüsü olduğunu da açıklamış olduk.

YAPISAL ÖZELLİKLERİ

172 metre uzunluğunda, 99 metre yüksekliğinde inşa edilen köprü kargir bir yapıya sahip. Köprü ayakları çelik kafes üzerine taş örme yöntemiyle yapılmış.

Oluşabilecek hasarları göz önünde bulundurarak 4 adet köprü ayağının içerisine bakım merdivenleri yapılmış. 3 büyük açıklığa sahip. Fotoğraflarda muhteşem çıkmasının sebebi bu açıklıkların ve ayakların muhteşem tasarımı bence.

RİVAYETLER

  • Köprünün adı neden Varda? Rivayete göre köprü ayakları inşa edilirken işçiler kendi aralarında anlaşmışlar, biri yukarıdan taş atıp saymaya başlayacak, alttaki tamam deyince de kaç saniyede düştüğünü hesaplayacaklarmış. Yukarıdaki saymaya başlamış, 1, 2, 3, 4, 5, düştü mü diye; altta ki “var daha” demiş, yukarıdaki saymaya devam etmiş, tekrar sormuş, alttaki “var daha var daha” demiş. Almanlar bağrışı duyunca koşup gelmiş ne olduğunu anlamaya çalışırken aşağıdakinin “vardaaa vardaa” diye bağırışını duyunca köprünün adını Varda Köprüsü koymuşlar.

  • Köprü inşaatında çalışan 21 işçinin ve bir mühendisin ölümü bir dönem köprünün lanetli olduğu üzerine söylentilere sebebiyet vermiş.
  • Köprü ve geçit inşaası yapılırken, bu inşaatlarda çalışanlar aileleriyle birlikte köye yerleşmiş. Onların ihtiyaçlarını gidermek için lojmanlar, hastane, okul, çeşme ve kilise gibi yapılar inşa edilmiş. İnşaatta ölen işçiler için de bir mezarlık dahi yapmışlar.

ULAŞIM

Adana merkezden 64 km uzaklıkta olan Hacıkırı Köyü‘ne araçla rahatlıkla gidebilirsiniz. Adana Tren İstasyonu’ndan 63 km uzaklıkta olan köprüye trenle de gidebilirsiniz. Hacıkırı Tren İstasyonu’nda inmeniz yeterli. Toplu ulaşım olayı biraz zor. Eğer aracınız yoksa araba kiralamanızı tavsiye ederim.

007 JAMES BOND SKYFALL’DA VARDA KÖPRÜSÜ

Malum James Bond film serisinin Skyfall filminin önemli aksiyon sahneleri Türkiye’de çekildi. Bunlardan en çarpıcısı Varda Köprüsü‘nde geçen sahne idi. Filmin kurgusunda İstanbul yakınlarındaki bir köprüymüş gibi davranılması ve Daniel Craig‘in köprüden atlayıp suya düşmesi olaylarının gerçek yüzünü sanırım sadece biz Türkler bileceğiz. Çünkü köprünün ayaklarının dibinde su yok ne yazık ki. Nehir sahnelerinin Osmaniye’de çekildiğini duydum. Filmden sonra köprünün popülaritesi artmış ve daha çok ziyaretçi tarafından gezi rotasına dahil edilmiş. Yalnız benim köprüyü Daniel Craig’den değil de Pala Dayı’dan öğrenmem pek ironik oldu 🙂 .

Filmin Varda Köprüsü’nde geçen efsane sahnesi için tık tık…

Varda Köprüsü büyüleyici mimarisi ve heybetli görüntüsüyle beni gerçekten çok etkiledi. Orada saatlerce durabilirdim. Hatta bir sonraki gidişimde yanıma yiyecek ve içecek alıp Varda Köprüsü manzarası eşliğinde piknik yapmak istiyorum.

Adana’nın kebaptan ibaret olmadığı gerçeğinin en büyük kanıtı bence Varda Köprüsü; emin olun ziyaret edilmeyi sonuna kadar hak ediyor. Hacıkırı Köyü‘ne giden yollara bakım yapılır ve tabelalandırılırsa daha güzel olur bence. Belki ziyaret etmek isteyip de yolu gözünde büyütenlerin şeytanın bacağını kırması için bir vesile olur.

Özellikle fotoğrafçılık ile ilgilenenler için tam bir vaha Varda.. 200 fotoğraf çekmişim, biraz daha dursam hafıza kartı dolana kadar çekecektim demek ki..

Fotoğraflar bile yeterince teşvik edici değil mi? Sadece tren geçmesini bekleyemedik. Onu da yakalasak zaten tadından yenmezdi. Belki siz denk gelirsiniz..

Varda Köprüsü

Bizde keşif bitmez bu keşif arzusu devam ettiği sürece..

Yeni rotalarda buluşmak üzere..

Kalın sağlıcakla, afiyetle..

Eyvallah..

Nilgün KARAKAŞ

Belki bunlarla da ilgilenebilirsiniz

2 Yorumlar

  • Cevapla
    Tuğçe
    27 Mart 2017 at 10:07

    Valla ben Daniel Craig’den sonra değil, senden sonra köprünün ününe ün katıldığını, hatta Adana turizminin canlandığını düşünüyorum. Yazı da çok güzel olmuş gerçekten ellerine sağlık. 🙂

    • Cevapla
      Nilgün Karakaş
      28 Mart 2017 at 14:54

      Ne güzel bir yorum bu böyle😊 Adana turizmine katkı sağlayabildiysem ne mutlu bana.. Varda tüm övgüleri hak ediyor, tam bir mimari ve mühendislik harikası..

Yorum Bırakın

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.